Česta pitanja

Po čemu se Lansinoh HPA® Lanolin razlikuje od ostalih lanolina?

Postoji više vrsta rafiniranog lanolina – od onog tehnološke kvalitete, pa do našeg, izrazito čistog - medicinske kvalitete. Lansinoh HPA® Lanolin je rafiniran zaštićenim postupkom kojim se uklanjaju svi alergeni sastojci (srećemo ih kao slobodne lanolinske alkohole u kombinaciji s ostacima deterdženta iz procesa pranja vune) i smanjuje na najnižu moguću razinu mogućnost onečišćenja okoliša (uključujući i tragove pesticida). Upravo zbog te čistoće, Lansinoh HPA® Lanolin nije potrebno odstraniti prije dojenja.

Kako jamčite da je vaš lanolin najčišći?

Rutinski ispitujemo naš lanolin kako bismo se uvjerili da odgovara Lansinoovim pravilima koje se odnose na alergenske sastojke i čistoću okoliša.
Naša pravila uvelike nadilaze propise koje je postavila USP (United States Pharmacopeia). Uz to, mi smo jedina tvrtka koja nabavlja lanolin bez konzervansa (BHT) i bez tragova deterdženta (priznat alergeni sastojak) koji su ostali nakon procesa pranja vune. Dosad još nismo imali priliku upoznati ijednog proizvođača lanolina koji bi (dokumentirano) dostigao lanolin naše čistoće. Zanimaju li vas potankosti, rado ćemo vam osigurati izvješće analize.

Trebam li ga odstraniti prije dojenja?

Lansinoh HPA® Lanolin ne treba odstraniti prije dojenja zbog temeljitog procesa čišćenja kojeg primjenjujemo. Preporučamo ipak primjenu nakon, umjesto prije dojenja, zbog toga što tako omogućujete da se dobro upije u kožu.

Kako Lansinoh HPA® Lanolin djeluje?

Lansinoh HPA® Lanolin nanesen na bolno područje osigurava vlažnost okoline i cijeljenje rane. Djelomično je okluzivan (za razliku od vazelina, ugljikovodika, koji je u potpunosti okluzivan) i omogućuje izmjenu zraka (disanje) i vlage (transpiracija), tako da koža ne postaje  suviše vlažna. Konzistencija Lansinoh HPA® Lanolina je jedan od čimbenika njegove djelotvornosti.

Što ako dijete proguta Lansinoh HPA® Lanolin?

Lansinoh HPA® Lanolin nije otrovan, tako da je za dijete koje ga proguta bezopasan. Dođe li do slučajnog konzumiranja direktno iz tube, proći će kroz crijeva bez posljedica, a jedini problem koji bi se mogao pojaviti je mekana stolica. Ipak, zbog opreza kontaktirajte pedijatra ili obiteljskog liječnika.  
Za slučaj da zdravstveno osoblje traži više informacija: Lansinoh HPA® Lanolin nema L/D 50 (letalna doza).

Alergična sam na lanolin/vunu, smijem li koristiti Lansinoh HPA® Lanolin? Kako je to moguće?

To je logično pitanje jer o ovoj temi postoji zbrka.
Ono što se smatra alergijom na vunu, u stvari je kontaktni dermatitis koji se pojavljuje kao posljedica iritacije vunenim vlaknima ili na boju u vuni, koji djeluju na kožu. Lanolin, s druge strane, je nusprodukt pranja vune – vuna se pere, a sirova masnoća vune prolazi kroz više rafinacija koje rezultiraju iznimno čistim lanolinom, koji je potpuno različit materijal od vune.
Lansinoh HPA® Lanolin je posebno razvijen za dojilje, a rafiniran je zaštićenim postupkom kojim se otklanjaju nečistoće. Na tržištu postoje mnogi rafinati lanolina, ali samo Lansinoh HPA® Lanolin jamči potpunu sigurnost majci i djetetu kod korištenja. To je jedini dostupan lanolin u kojem su uklonjene ili profiltrirane na najnižu moguću razinu nečistoće iz okoliša (uključujući i tragove pesticida).

Uz to, Lansinoh HPA® Lanolin ne sadrži konzervanse ili bilokakve aditive (uključujući BHT). To je dobra vijest za osobe koje su alergične na vunu i izbjegavaju lanolin, jer sad s punim povjerenjem  mogu koristiti Lansinoh HPA® Lanolin.

U više od 25 godina postojanja Lansinoha, proizvođaču nije stigla niti jedna dokumentirana prijava o alergijskoj reakciji na Lansinoh HPA® Lanolin. Ipak, to ne isključuje mogućnost da se jednog dana negdje neće naći netko tko bi mogao imati alergijsku reakciju. Preporučamo Vam stoga da si nanesete Lansinoh HPA® Lanolin na unutrašnjost podlaktice i prekrijete flasterom na 24 sata. Nakon toga prekontrolirajte ima li tragova crvenila i je li se možda  pojavila svrbež. Naravno, u slučaju neželjene reakcije tijekom 24 sata, odmah prekinite uporabu Lansinoh HPA® Lanolina.

Kako nastaje lanolin?

Lanolin se dobiva od runa ovce nakon šišanja. Poslije šišanja ovce i pranja vune, ostaje  sirova masnoća iz koje se nizom postupaka rafinacije dobiva iznimno čist lanolin. Stotinu kilograma vune dat će dva do četiri kilograma lanolina. On je prirodna i obnovljiva sirovina, a ne sintetski spoj nastao kemijskim procesom.
Izraz lanolin dolazi od latinskih riječi lana (vuna) i oleum (ulje), iako je to, kemijski gledano, prije vosak nego ulje. To je izlučevina iz žlijezda lojnica ovaca, koja se taloži na vunenim vlaknima i predstavlja prirodan način zaštite runa od štetnih vremenskih elemenata. Lanolin je organski ester i kao takav je sličan ulju kojeg proizvodi naša koža (sebum). Zbog toga je tako blagotvoran kad se nanese na kožu.

Ima li ozljeđivanja životinja tijekom proizvodnje lanolina?

Tijekom proizvodnje lanolina nema ozlijeđenih ovaca. Lanolin je nusprodukt koji nastaje pranjem vune nakon šišanja. Za razliku od ovaca koje se uzgajaju zbog mesa, ovce koje daju velike količine lanolina budu ošišane i potom vraćene na polja kako bi im izraslo novo runo koje će ponovno, nakon šišanja, dati novi lanolin.

Zaprlja li Lansinoh HPA® Lanolin moju odjeću ili posteljinu, je li moguće ukloniti mrlje? Što je najbolje za uklanjanje mrlja?

Prije pranja najbolje je postupiti jednako kao s bilo kojom masnom mrljom i koristiti proizvod koji sadrži sredstvo za otklanjanje takvih mrlja. Ako ste već oprali i osušili zaprljane komade, mrlje će biti teže ukloniti, međutim, Lansinoh HPA® Lanolin je organski ester i, kao takav,na kraju će izići, ali to može zahtijevati malo truda. Prvo, kao što je višegodišnja praksa pokazala, mrlju treba namočiti deterdžentom za pranje posuđa. Zatim, čim dulje namakati u toploj vodi sa sredstvom za namakanje - po mogućnosti preko noći. Konačno, oprati kao normalno i mrlja bi trebala izići.

Mojem Lansinoh HPA® Lanolinu istekao je rok trajanja, mogu li ga koristiti?

Ako je Vašoj kremi istekao rok trajanja, ne preporučujemo koristiti je za dojenje. Ako ste ju koristili prije nego što ste primijetili da je istekao rok, jednako tako ne brinite. To je zbog toga što je Lansinoh HPA® Lanolin iznimno čist i bakteriostatski (sprječava rast bakterija). Ako je Vašoj tubi istekao rok trajanja nakon što je otvorena, ne preporučamo da je dalje koristite - kupite svježu kremu.

Gdje se na tubi nalazi rok trajanja?

Datum isteka roka trajanje može se naći na naboru, sa stražnje strane dna tube. Konkretno, "mjesec (u kojem do posljednjeg dana krema vrijedi)/godina“.

Imate li kliničke dokaze o sigurnosti i/ili djelotvornost vašeg lanolina?

Lansinoh HPA® Lanolin je pokazao kliničku djelotvornost u liječenju kože osiguravanjem vlažne okoline za cijeljenje rane.

Raspolažemo s nizom kliničkih studija koji svjedoče o djelotvornosti Lansinoh HPA® Lanolina i bit će nam drago, zatražite li to, predočoti Vam ih.

Imate li besplatnih uzoraka Lansinoh HPA® Lanolina lanolina?

Uzorke ne šaljemo na privatne adrese. Dijelimo ih kroz medicinske ustanove i na trudničkim tečajevima.

Ja sam primalja/patronažna sestra - mogu li dobiti uzorke Lansinoh HPA® Lanolin?

Ako ste kvalificirani zdravstveni djelatnik možete nam se javiti i opskrbit ćemo Vas s 1,5 gramskim uzorcima Lansinoh HPA® Lanolina za dijeljenje dojiljama.

Moj lanolin je tako tvrd da ga ne mogu istisnuti iz tube? Je li to normalno? Što trebam učiniti?

Da, to je normalno. Lansinoh HPA® Lanolin je potpuno prirodna tvar i ne sadrži nikakve konzervanse. Kao takva, po hladnoći se može stvrdnuti, dok na toplom postaje potpuno meka. Ove promjene ni u kom slučaju ne ugrožavaju njenu djelotvornost. Ako je tvrda, držite je nakratko u rukama dok ne postane mekana, ili je stavite u posudi s toplom vodom.