Koliko će rasti?

Beba liceAko je dijete znatno niže od svojih vršnjaka, pedijatar će učiniti određene pretrage kako bi provjerio je li rast djeteta unutar granica normale.

Što pokazuje snimka zapešća

Ako je dijete znatno niže od svojih vršnjaka, pedijatar će učiniti određene pretrage kako bi provjerio je li rast djeteta unutar granica normale. Jedna od prvih pretraga je radiografija (rtg snimka) zapešća.
Pregled djetetaOd prvih mjeseci života pedijatar kod svake posjete provjerava rast djeteta i njegov razvoj. Posjeti pedijatru česti su u prvoj godini života, posebice u prvih 6 mjeseci, a zatim postaju rjeđi i odvijaju se svako 6 mjeseci ili jednom godišnje. Mjeri se težina, visina i opseg djetetove glave. Dobiveni rezultati uspoređuju se s tabelama rasta koje su sačinjene nakon mjerenja velikog broja djece longitudinalnim praćenjem njihovog rasta, prema dobi i spolu. Prema tablicama – centilima, pedijatar uspoređuje rast svakog pojedinog djeteta počevši od težine pri porodu. Srednju vrijednost označava 50 centil. Raspon normalnog rasta vrlo je širok: iznad 3 centila do 97 su granice normalnog rasta.
Kad dođe do izrazitog zastoja u rastu djeteta i vrijednost pada ispod 3 centila, neophodne su česte kontrole. Ako dijete ne nadoknadi taj manjak i ne dođe u granice normalnog ritma rasta, pedijatar će učiniti određene ciljane pretrage. Jedna od prvih je rtg. snimanje lijevog zapešće, na temelju kojeg se procjenjuje koštana dob djeteta u odnosu na kronološku.

Obična jednostavna snimka zapešća daje mogućnost procjene koštane dobi djeteta.

 • Svatko od nas ima svoju stvarnu kronološku dob koja se računa prema datumu rođenja, ali i biološku, prema kojoj pojedina osoba može imati manje ili više godina (tj. izgledati mlađe ili starije od svoje stvarne dobi uz odgovarajuće funkcije organizma) i konačno koštanu dob. Koštana dob je parametar koji se podudara s kronološkom dobi, no može umjereno ili značajno zaostajati.
 • Kad radiografija otkrije zaostajanje u koštanoj dobi, to znači da će se djetetove kosti (točnije hrskavice zone rasta) zatvoriti kasnije ili pak rast završiti nešto kasnije nego njegovih vršnjaka. Razlika među kostima odraslih i djece je upravo u zoni rasta koja se zatvara kada je rast kostiju završen.
 • Koštana dob je odraz biološke dobi (odmak od kronološke dobi prema rodnom listu) i činjenica da je dijete nižeg rasta od prosječne vrijednosti za dob znači zaostajanje na razini sazrijevanja kostiju i može se procijeniti do određene granice kao pozitivan znak, jer znači da ima više vremena na raspolaganju za rast i dostići normalne vrijednosti.
 • S druge strane, ako zaostajanje u koštanoj dobi ostaje, moglo bi biti korisno podvrgnuti dijete i nekim drugim proširenim pretragama - sama radiografija ima ograničenu vrijednost jer ne daje druge informacije tj. razloge zaostajanja koštane dobi.

Kada se koriste specifične pretrage

PedijatarAko je dijete naročito zaostalo u rastu prema svojim vršnjacima, uvijek je potrebno specifičnim pretragama isključiti moguće probleme, ili se može smatrati da je usporenje rasta samo jedna karakteristika koja ne bi trebala potaknuti preveliku brigu.

 • Treći percentil na tablicama rasta predstavlja granicu između normalnog rasta i vrijednosti koje se nalaze između 3 - 97 percentila, a znače normalan rast prema patološkom zaostajanju ispod 3 centila, odnosno ubrzan iznad 97. No, to ne znači da dijete koje se obzirom na visinu nađe na trećem centilu, mora neminovno imati neki zdravstveni problem.
 • Nasljedni faktor je od velikog značenja: kad jedno dijete ima vrlo usporen rast u odnosu na vršnjake, prvo što treba uzeti u obzir je visina roditelja - ako su otac i majka prema visinu na trećem percentilu, vjerojatno je predodređeno da dijete neće biti naročito visoko. Pa i rast djedova i baka, te eventualne braće i sestara može dati korisne informacije u tom pogledu.
 • Ako u obitelji nije prethodno bilo osoba nižeg rasta, što bi moglo opravdati djetetov usporeniji rast, u svakom slučaju ako potraje duže bez poboljšanja pa čak i prijelaz u niži percentil od prethodnog, a posebice ispod trećeg, treba što prije učiniti ciljane pretrage.
 • Ne treba zaboraviti da dijete koje tijekom svoga rasta ostaje uvijek najmanje u odnosu na svoje vršnjake, najprije u vrtiću, a zatim u školi, može imati određene smetnje na psihologijskoj razini. Ovu činjenicu ne treba podcijeniti, te stoga još prije treba savjetovati u slučaju sumnje da se problem ne previdi i učiniti koju pretragu više.
 • Druga je stvar ako dijete ne napreduje na težini ili pak prijeđe s višeg centila u niži, pedijatar će odrediti drugačiju vrst pretraga koje nisu u vezi s koštanom dobi te stoga nije potrebna radiografija zapešća.

Kako nadoknaditi izgubljeno vrijeme

 • Dijete koje je po visini ispod trećeg centila ima prirođeni manjak hormona rasta. Hormon rasta luči hipofiza, žlijezda koja se nalazi u bazi mozga i odgovorna je za rast, ali je nadređena i svim drugim endokrinim sustavima. Ako se luči nedovoljna količina hormona, javlja se problem usporenog odnosno nedostatnog rasta.
 • Ako postoji sumnja, vrše se pretrage krvi kako bi se odredile vrijednosti faktora rasta posebno hormona rasta – GH i IGF-1 (Insulin Like Growth Factor) koji su odgovorni za rast, ali i drugih hormona kao što su hormoni štitne žlijezde, spolni hormoni i drugi parametri.
 • Ako pretrage otkriju manjak, provodi se liječenje koje predviđa davanje hormona rasta. Terapija je neophodna samo u vrlo rijetkim specifičnim slučajevima (jer postoje neželjene nuspojave ovakvog liječenja) i mora je propisati iskusni dječji endokrinolog uz praćenje učinka u specijaliziranom centru za ovaj tip problema.
 • Liječenje se sastoji od svakodnevne injekcije s unosom male doze hormona koji tijelo ne proizvodi (ili ga ne proizvodi dovoljno). Nakon razdoblje od 2-3 godine (uz široke individualne razlike) od početka liječenja dijete će nadoknaditi deficit na visini. Liječenje se nastavlja do puberteta, kada se tijekom razvoja definitivno zatvaraju zone rasta (posebice hrskavica dugih kostiju) i prestaje rast kostiju.

Kako rastu kosti i zašto se određenom razdoblju života njihov razvoj definitivno završava?

 • Sve zavisi od hrskavične zone rasta. Rast se odvija zahvaljujući hrskavici gdje se stvara nova kost i odvija rast kostiju u dužinu. Hrskavice se nalaze na svim kostima.
 • Rast završava adolescencijom.
 • U razdoblju nakon puberteta (spolni razvoj) kosti se definitivno spajaju, hrskavice nestaju (okoštavanje) i rast se završava.


Prim. Ružica Duplančić–Šimunjak, dr. med., pedijatar


Izdvojeni proizvodi