Ospice (morbilli)

Uzročnik bolesti je virus ospica iz porodice paramiksovirusa, koji se prenosi od jedna osobe na drugu mikroskopski sitnim kapljicama sline koja je zarazna i širi se u okolinu tijekom govora, kašlja i kihanja.

Simptomi bolesti

Nakon inkubacije od 8-12 dana, javlja se suhi kašalj, očna spojnica se zacrveni, javlja se grlobolja, preosjetljivost na svjetlo (fotofobija), bijele pjege na sluznici usta. Temperatura je povišena i može doseći i 40°C. Nakon 3-5 dana javlja se pravi osip na koži gotovo cijelog tijela: najprije zahvaća lice, predio iza uha, potom trup ruke i na kraju noge. Bolesnik je izvor zaraze i 7 dana prije prvih znakova bolesti. Osip traje 5-6 dana zatim polako nestaje. Ospice su česta zarazna bolest, a mogu izazvati niz komplikacija (upala uha, bronha, pluća) pa i vrlo ozbiljnih, od kojih je najteža upala središnjeg živčanog sustava (meningoencefalitis).

Liječenje

Bolest spontano prolazi: osip i temperatura nestaju kroz šest dana, ali kašalj potraje znatno duže. Liječenje je simptomatsko: daju se lijekovi za snižavanje temperature (paracetamol), aerosol i sirupi za ublažavanje kašlja (mukolitici), a ako se uz osip javlja i svrbež, mogu se primijeniti i antihistaminici te tekući puder (cink-talk suspenzija). Talk u prahu treba izbjegavati zbog mogućnosti inhalacije, što može rezultirati upalom pluća.

Cijepljenje

Cijepljenje protiv ospica svakako spada u obavezna. Obično dolazi kao tri vakcina zajedno s cjepivom protiv rubeole i parotitisa (mumpsa). Cijepe se mala djeca u dobi od 13-15 mjeseci, a nadocjepljivanje je u prvom razredu osnovne škole.

Prim. mr. sc. Ružica Duplančić–Šimunjak, dr. med. pedijatar