Rubeola

Uzročnik ove zarazne bolesti je virus rubeole (rubivirus) koji pripada porodici Togaviride, a prenosi si s jedne osobe na drugu kapljičnom infekcijom tijekom govora, kašlja i kihanja.

Inkubacija bolesti traje dva do tri tjedna. Bolest je obično blagog tijeka u djece, ali je vrlo opasna za trudnice jer može izazvati teška oštećenja ploda (fetusa).

Simptomi bolesti

Obično su blagi, temperatura može biti umjereno povišena. Crvene mrlje na koži javljaju se najprije po koži trupa i lica, a oko trećeg dana se šire na ruke i noge. Povećani su limfni čvorovi na vratu i glavi (potiljak), uz opći osjećaj bolesti. Komplikacije su rijetke, a javljaju se bolovi u zglobovima, ponekad dosta izraženi. Mogućnost zaraze postoji jedan tjedan prije i tjedan nakon pojave prvih simptoma. U cijepljene djece kroz 18-25 dana nakon cijepljenja virus se u malim količinama nalazi u nazofarinksu. Iako nije dokazana mogućnost prijenosa infekcije, uputno je da trudnice koje nisu imune izbjegavaju kontakt s cijepljenim djetetom.

Liječenje

Bolest je blagog tijeka i dovoljno je da dijete ostane kod kuće i odmara se. U slučaju temperature, odnosno bolova u zglobovima, pedijatar će preporučiti paracetamol (antipiretik, analgetik).

Cijepljenje

rubeola nije teška bolest za djecu, ali cijepljenjem protiv ove bolesti štite se nerođena djeca jer virus rubeole, ako majka nije imuna, uzrokuje višestruka oštećenja i anomalije ploda. Cijepljenje je obavezno, a cjepivo se daje zajedno s cjepivom protiv ospica i mumpsa kao trivakcina i nadocjepljivanje je u prvom razredu osnovne škole.

Prim. mr. sc. Ružica Duplančić–Šimunjak, dr. med. pedijatar