Vodene kozice -Varičele (varicella)

Vrlo česta zarazna bolest s osipom od koje oboli 90- 95% osoba. Uzročnik je virus - Varicella – Zoster, koji pripada porodici Herpes virusa.

Zaraza se širi vrlo lako i često se javljaju prave male epidemije u vrtićima i školama, a u obitelji obole sva djeca. Uz širenje zrakom (kapljična infekcija) bolest se prenosi dodirom s mjehurićima po koži koji su glavna značajka osipa ove bolesti.

Simptomi

Nakon inkubacije od 7 – 21 dana javljaju se prvi simptomi: crvenkaste mrlje po koži posebice grudnog koša, trbuha, lica koje se pretvaraju u papule (iznad razine kože), a ove potom u mjehuriće ispunjene tekućinom(vezikule) koja se postupno zamuti i zagnoji (pustule). Kad pustule izgube tekućinu pretvaraju se u kraste uz pojačani svrbež, neugodni simptom vodenih kozica.
Značajka osipa kod varičela je u tome što nisu svi oblici u istom stadiju: to znači da su istovremeno nazočne mrlje, papule, vodeni mjehurići, gnojni mjehurići i kraste. Izbijanje osipa može biti praćeno umjereno povišenom temperaturom. Bolesnik je zarazan sve dok postoje mjehurići, ali ne više u fazi kad su pretvoreni i kraste.

Liječenje

Bolest traje obično oko 10 dana i prolazi sama po sebi. Ukoliko se povisi temperatura, daje se antipiretik na bazi paracetamola. Ukoliko je svrbež jače izražen daje se antihistaminik, koji će preporučiti pedijatar. Stavljanje „tekućeg pudera“ uzrokuje teže sušenje krasti i mogućnost pojave ožiljka, a može doći i do bakterijske infekcije. Pranje kože mlakom vodom i blagim dječjim sapunom ublažiti će svrbež i dijete će se bolje osjećati. Odjeća mora biti prozračna, pamučna, jer ako se dijete znoji, svrbež se pojača. Važno je spriječiti da dijete ne grebe kraste jer ostaju ožiljci.

Cijepljenje

Ne spada u obavezna cijepljenja i djeca se cijepe prema preporuci izabranog pedijatra ili specijaliste za zarazne bolesti, ovisno o okolnostima. Za dob od 12 mjeseci do 12 godina predviđena j e jedna doza cjepiva ili dvije doze s razmakom od 4-8 tjedana nakon dobi od 12 godina. Osobe koje su bile izložene zarazi mogu se cijepiti unutar 72 sata što će spriječiti ili ublažiti bolest. Ako se zaraza dogodi u osobe koja se zbog određenih okolnosti ne smije cijepiti (imunološki poremećaj) daje se Varicella Zoster imunoglobulin (VZIG).

Prim. mr. sc. Ružica Duplančić–Šimunjak, dr. med. pedijatar


Izdvojeni proizvodi