Šarlah (scarlatina, lat.)

Jedina od dječjih zaraznih bolesti koje je uzročnik bakterija - beta hemolitički streptokok grupe A. Ova bakterija obično se nalazi u ždrijelu i može izazvati upalu grla i tonzila – tonsillitis. Šarlah se može preboljeti više puta, prenosi se kapljičnom infekcijom i vrlo je zarazna bolest.

Tijek šarlaha može se znatno razlikovati od osobe do osobe. Primjerice dvoje djece u istoj obitelji može imati vrlo različiti tijek bolesti - kod jednog simptomi šarlaha mogu biti jedva primjetni, čak se i previdjeti, a kod drugog mogu biti vrlo burni uz visoku temperaturu, povraćanje, bolove u trbuhu, glavobolju. Jezik je bijelo obložena i nakon 2-3 dana postaje crven poput maline („malinast“ jezik).

Mala djeca do 3 godine ne razviju tipičnu sliku šarlaha. Kod njih se streptokokna infekcija očituje upalom gornjih dišnih putova (nos ždrijelo) ali se može razviti i upala limfnih čvorova na vratu.

Simptomi

Nakon inkubacije od 2-5 dana javlja se iznenada visoka temperatura bez kataralnih simptoma (curenje nosa, kašalj), tonzile su povećane, jako crvene, mjestimično uz točkaste naslage gnoja. Ostala sluznica usta je jako crvena, jezik u početku bolesti bijelo obložen, a zatim, kad naslage nestanu, dobiva jasnu crvenu boju („malinast jezik“).
Osip se može javiti i dan-dva poslije početka temperature i grlobolje. Ponekad se, kao prvi simptomi bolesti, uz temperaturu jave i bolovi u trbuhu i povraćanje.

Osip kod šarlaha javlja se u obliku sitnih crvenih točkica, koje se najprije primjećuju ispod pazuha te u preponama, zatim se širi na ruke i noge (osim dlanova i tabana), te trup i lice (osim brade nosa i usta gdje je koža blijeda). Osip je vrlo sitan, tako da može izgledati poput ravnomjernog crvenila kože na spomenutim predjelima, a tek pod jačim svjetlom se primjećuju sitne točkaste papule. Roditelji se često začude kad dovedu dijete liječniku koji ih upozori na osip.

Liječenje

Budući da se radi o infekciji, koje je uzročnik bakterija, liječenje se provodi antibioticima kroz deset dana. Komplikacija obično nema. Protiv temperature daju se lijekovi na bazi paracetamola uz dovoljan unos tekućine. Dijete nema apetita, gubi tekućinu i minerale zbog povišene temperature te je potrebna nadoknada koja se daje u čestim malim obrocima.

Cijepljenje

Ne postoji cjepivo protiv šarlaha.

Prim. mr. sc. Ružica Duplančić–Šimunjak, dr. med. pedijatar


Izdvojeni proizvodi