Cijepljenje djece protiv gripe: razlozi za i protiv

cjepivoZna se da su djeca najviše izložena zarazi, škole i vrtići brzo se isprazne čim se javi epidemija i to obično dva tjedna prije nego epidemija u općoj populaciji dostigne vrhunac.

Roditelji se često pitaju zašto se djeca ne cijepe protiv gripe. Svake godine cjepivo se po uputi SZO priređuje od soja virusa, za kojeg se zna da će biti uzročnik bolesti u zimskim mjesecima.

Zašto cijepiti

Cijepljenje je učinkovito čak i u slučaju kad se ne postiže potpuni imunitet, jer smanjuje težinu bolesti i ublaži simptome. Djeca imaju ključnu ulogu u širenju virusa. Cijepljenjem djece postiže se zaštita i drugih članova obitelji osobito starijih osoba.

Zašto NE cijepiti

U djece mlađe od dvije godine učinak cjepiva je znatno smanjen. Događa se da se dijete cijepi i razboli čime se općenito gubi povjerenje u cijepljenje. Većina zdrave djece lako preboli gripu, dok rizik postoji za one slabije uslijed određenih kroničnih bolesti. Tu djecu treba zaštiti, ali ne prije navršenih 6 mjeseci i u dogovoru s liječnikom koji prati dijete zbog njegove osnovne bolesti.

Prim. Ružica Duplančić–Šimunjak, dr. med., pedijatar


Izdvojeni proizvodi