Kalendar razvoja djeteta

beba istrazujeKako raste

1. mjesec - Svih pet osjetila već je formirano.

Refleksi – instinktivne reakcije, koje se odvijaju bez utjecaja volje vrlo su snažni: novorođenče će čvrsto uhvatiti prst koji mu se stavi u šaku, ako mu se podraži stopalo savije

ga, ne može još držati glavu, ali će na snažan zvučni podražaj reagirati. Zanima ga ljudski lik, čak i sam crtež.

2. mjesec - Počinje gledati „u boji“.

Oštrina vida se poboljšava - zadržava pogled na majčinom licu. U početku ne vidi boje – najprije samo bijelo i crno a zatim postupno crveno i zeleno (predmete sjajnih boja). Duže vremena je budno i više reagira na vanjske podražaje kao što su šumovi i izvor svjetla. Prati predmet koji se kreće u opsegu od 180 stupnjeva, sluša glasove, smiješi se (socijalni kontakt). Sluša govor, guče (gh…).

3. mjesec - Kretnje postaju sve više voljne.

Počinje kontrola držanja glave, sluh se izoštrava, okreće glavu prema mjestu odakle dopire zvuk. Prati pogledom. Prirođeni instinktivni refleksi postaju slabiji, šake su otvorene. Rast je brz. Glava je u opsegu veća oko 3 cm, dužina je porasla 9-10 cm, a težina iznosi od 5200 – 6000 grama (naravno uz individualne razlike, te razlike po spolu). Sluša glazbu. Glasa se vokalima (aah…).

4. mjesec - Primitivni refleksi postupno nestaju

Mišićni tonus (napetost) se mijenja, refleksne pokrete zamjenjuju kretnje pod utjecajem volje. Dijete slobodno okreće glavu, pokušava posegnuti igračku, zadrži predmet u ruci, stavlja dudu i igračke u usta. Simetrično držanje. Glasno se smije, pokazuje nezadovoljstvo ako se socijalni kontakt prekida. Veseli kad ga majka stavlja na prsa ili kad ugleda bočicu.

5. mjesec - Reakcija na okolinu se mijenja

Zanima ga okolina, razgledava novi ambijent. U sjedećem stavu održi se ako se leđima oslanja. Glasa se slogovima. Mehanizam gutanja je savršeniji. Dojenče može progutati i hranu koja nije isključivo tekuća.

6. mjesec - Razlikuje noć i dan

Razdoblje važnih postignuća u motorici: na kratko može samostalno zadržati sjedeći stav (sekunde.) Fiksira pogledom predmet koji se kreće, zanimaju ga boje. Mišićna se masa povećava Počinje se okretati do bočnog položaja. Hvata šakom. Postavljeno u uspravni stav, oslanja se na stopala. Obično podvostruči težinu koju je imalo kod rođenja, opseg glave iznosi oko 43 cm, a dužina oko 66-67 cm.

7. mjesec - Počinje se samostalnije kretati

Veća stabilnost u držanju tijela, iz sjedećeg stava prelazi u trbušni, pokušava se kretati po podlozi, povlači se na trbuhu. Veseli ga njegov lik u ogledalu. Oblikuje glasove od više vokala.


8. mjesec - Usavršava se motorika ruku

Počinje puzati. Zadrži se u stojećem stavu dok se pridržava. Traži pogledom i želi dosegnuti udaljeni predmet. Izvrši određene ciljane radnje.

9. mjesec - Pokušava postići uspravni položaj

Puzanje je sve brže i savršenije. Nekoliko sekundi može se zadržati u stojećem stavu. Motorika ruku je spretnija – služi se palcem i kažiprstom (hvat pincete). Zna da određeni objekt postoji iako ga taj čas ne vidi: traži igračku ispod pokrivača ili iza majčinih leđa.

10. mjesec - Prvi koraci uz pridržavanje

Ako ga mama drži za ruku uspije napraviti koji korak, no pokreti još nisu usklađeni (koordinacija pokreta). Reagira na zvuk svog imena. Ponavlja slogove (da-da).
Izgled tijela se mijenja: dijete djeluje mršavije, a rast u težini i visini se usporava u odnosu na prvih 6 mjeseci: dužina (visina) djevojčica je oko 72 cm, a dječaka 74.

11. mjesec - Vid je sve savršeniji

Kontrola držanja tijela je sve bolja. Počinje pratiti razgovore odraslih, imitira govor. Uspije dohvatiti sitne predmete.

12. mjesec - Ima dobu kontrolu nad svojim tijelom

Dijete je usvojilo uspravni stav, samostalno ustaje i načini nekoliko koraka. Podigne predmet i na traženje ga dodaje drugoj osobi. Govori 2-3 riječi sa značenjem. Prosječna visina je 75 cm (djevojčice 74, dječaci 76), a težina tijela je utrostručena u odnosu na onu pri porodu.


Što sve zna

1. mjesec: Fiksira pogledom. Smiješi se kad mu majka govori. Izražava se raznim intonacijama plača (glad, nelagodu, osamljenost, umor)
2. mjeseca: miče rukama. Smiri se na zvuk majčinog glasa. Zabavlja se glasovima koje ispušta (gukanje).
3. mjesec: Stavlja predmete u usta. Smiješi se mami. Glasa se samoglasnicima (vokalizacija).
4. mjesec: istražuje sve oko sebe i svoje tijelo. Smiješi se kad mu se netko smiješi. Počinje ponavljati jednostavnije zvukove.
5. mjesec: uzima i baca predmete, hvata ponuđeno. Izražava vlastite osjećaje izražajem lica. Brblja, zvukovi su bolje artikulirani.
6. mjesec: postupno prihvaća žličicu, pokušava je koristiti. Radoznalo je i promatra sve što ga okružuje. Počinje ponavljati prve slogove.
7. mjesec: pomakne se da bi potražilo predmet. Traži odobravanje u majčinom pogledu. Igra se osluškujući vlastiti glas.
8. mjesec: dohvata manje predmete, okruženo s više osoba traži majčino lice. Ponavlja intonacije glasova odraslih.
9. mjesec: hvata stopalo i nosi ga u usta. Pogledom pokazuje kad nešto traži. Ispušta krikove obično od veselja.
10.  mjeseci: traži odobravanje u pogledu roditelja. Uči povezivati ime i predmet koji vidi.
11.  mjeseci: privlače ga slike u slikovnicama; uspijeva shvatiti nepoznato i tuđe tijelo („gdje mama ima oko“?). Počinje izgovarati prve riječi sa značenjem.
12.  mjeseci: zna se služiti žlicom i samo pije iz šalice. U svemu oponaša odrasle. Zna izgovoriti 2-3 riječi sa značenjem („mama“ „tata“). Razumije govor.

Prim.mr.sc. Ružica Duplančić–Šimunjak, dr.med., pedijatar