Prvi koraci

Slika pedijatrics s djetetomNaučite promatrati svoje dijete

Do kraja druge godine potpuno je prirodno da je djetetov hod spor i nesiguran i da se oslanja na noge na ponešto čudan način - zapravo još uvijek traži pravi položaj za održanje ravnoteže.

 

Ako se pak ta „manjkavost“ u hodu nastavi i nakon druge godine života, treba se svakako odmah obratiti pedijatru jer može predstavljati određeni problem: primjerice greška u položaju jednog stopala koju treba ispraviti na odgovarajući način.

Ako dijete šepa, to može značiti ozljedu – primjerice iskrenut skočni zglob (distorzija), upalu ili neki drugi razlog i u tom slučaju treba se javiti liječniku.

Bebine nogeKada dijete počinje hodati, važno je provjeriti hoda li primjereno svojoj dobi, a ako mislite da ne, svakako se javite pedijatru da procijeni hoda li vaše dijete kako treba.

Postići uspravan položaj tijela i početi hodati, za dijete je veliko postignuće!  Do kraja druge godine njegov će hod biti nespretan i spor. Dijete ponekad drži koljena malo savijena, potkoljenice su razmaknute (hoda na širokoj osnovici), a vršci stopala okrenuti se prema van (ili prema unutra). I to je potpuno normalno, jer mora uspostaviti ravnotežu prije nego se počne brže kretati. Neka vas ne brine ako se muči da se održi na nogama, ako tetura i oslanja se na stopala na neobičan način. To su obično pogreške u hodu kad dijete prohoda - prvi su koraci nespretni i nestabilni, a dijete i ruke drži tako da bolje održava ravnotežu. Tijekom druge godine postiže znatan napredak i s navršene dvije godine hoda stabilnije i brže. Ukoliko je hodanje i dalje nestabilno, treba potražiti i mišljenje stručnjaka.

Kako se ponašati ako…

…se na jedno stopalo oslanja slabije ili se uopće ne oslanja.

Ako dijete koje je normalno hodalo počinje šepati i ne uspije se pravilno osloniti na jedno stopalo, treba provjeriti smeta li mu štogod. Ako već govori, reći će gdje ga boli kad se osloni na nogu.
Uzrok može biti vrlo banalan – primjerice zaostala kockica ili neko drugo strano tijelo u cipelici koje pričinjava smetnje. Ako je skočni zglob otečen, moguće je da se radi o traumi - najčešće zbog nagle promjene položaja noge pri hodu, što ima za posljedicu pomak ligamenata i struktura zgloba. Ako dođe do upale ovog područja, dijete osjeća bol pri hodanju.

Što učiniti
Prije svega provjeriti cipelice, nabore na čarapama, strano tijelo koje je slučajno upalo u cipelicu (zrno pijeska primjerice, iver). Odstraniti ga svakako, ali samo ako je na površini stopala. U protivnom nije uputno da sami pokušavate pincetom izvući strano tijelo jer ga možete zagurati još dublje. Budući da se radi o djetetu, bolje se obratiti liječniku ili hitnoj pedijatrijskoj službi kako bi se strano tijelo izvadilo u sterilnim uvjetima i izbjegla mogućnost infekcije.
Ako ste primijetili da je dijete ozlijedilo skočni zglob najbolje je na bolno mjesto staviti vrećicu s ledom, jer smanjuje bol i upalu. Dijete treba mirovati i ne opterećivati nogu, a to ćete postići tako da ga zabavljate čitanjem, pričanjem, gledanjem crtića, kako ne bi hodalo.
Ako oteklina ne prolazi, osobito ako je bol jača i dijete se neće igrati i kretati, treba se javiti pedijatru, jer u tom slučaju ozljeda može biti ozbiljnije naravi, što će se provjeriti pregledom ultrazvukom ili radiografski.

…dijete šepa i ima povišenu temperaturu

Šepa na jednu nogu ili naizmjence na jednu i drugu (što je znatno rjeđe), ili se pak zamara dok stoji. Uz to ima temperaturu, a upravo je prizdravilo od neke virusne infekcije
(primjerice gripe ili grlobolje) s povišenom temperaturom.
Uzrok - moglo bi se raditi o prolaznoj virusnoj upali sinovijalne membrane, koja oblaže unutarnju površinu zgloba. Na taj način ne dolazi do trenja kostiju koje čine zglob. Ovakav tip upale vrlo često zahvaća zglob kuka (Synovitis coxae, lat.) u dobi malog djeteta (ali i kasnije), rjeđe koljeno i skočni zglob.

Što učiniti
Ovaj problem uznemiri roditelje kad vide da dijete ne može dobro hodati, a događa se nešto što nisu mogli predvidjeti. No, zapravo se ne radi o ozbiljnom poremećaju: stanje se spontano popravi za dan–dva. Dijete mora kratko vrijeme mirovati i protiv bolova (naravno i temperature) može se dati paracetamol. Ako nakon dva dana djetetu nije bolje i ne može normalno hodati treba se posavjetovati s pedijatrom jer može biti u pitanju reumatska upala za koju treba učiniti određene pretrage i provesti odgovarajuće liječenje.

…hoda s vršcima stopala okrenutim prema unutra

Umjesto pravilnog oslanjanja na vrške stopala, dijete ih okreće prema unutra.
Uzrok - Ovakav način hodanja može ovisiti o činjenici da još ima pelene i hoda na široj bazi (noge su malo razmaknute). Da bi održalo ravnotežu lagano zaokreće vrške stopala prema unutra.
Ako dijete više nema pelene, uzrok ovakvom hodu može biti lakši oblik zakrivljenih stopala – malpozicije, koja je primjetna od rođenja. Problem se može lako prepoznati ako se dijete ispruženo stavi na krevet potrbuške i promatra se oblik stopala: ako je stopalo lagano iskrivljeno i okrenuto je oko vlastite uzdužne osovine (koja ide od pete prema prstima).
Ako su pak stopala potpuno normalna, problem u hodu mogao bi se povezati s nezrelošću kukova koji još nisu savršeno oblikovani. Zbog toga dijete noge okreće prema unutra, a posljedica je i okretanje stopala.

Što učiniti
Ako su u pitanju pelene naravno ne treba činiti ništa. Čim se odvikne od položaj nogu se mijenja i dijete počinje hodati normalno.
Ako je hod posljedica krivog položaja stopala ili kuka svakako se treba posavjetovati s pedijatrom., odnosno dječjim ortopedom. Savinuta stopala obično se dijagnosticiraju već rano u dojenačkoj dobi i provodi se korekcija stavljanjem noćnih udlaga koje ih dovedu u pravilnom položaju dok dijete spava. Mogu se koristiti i posebne ortopedske cipelice („ obje desne“) koje stopalo održavaju položaju da su vrhovi okrenuti prema van. Način korekcije odrediti će dječju ortoped. Korisne su i vježbe kojima mama potiče dijete da nožnim prstima hvata s poda male predmete ili papir s poda, a mogu se koristiti i vježbe naizmjeničnog hodanja na prstima odnosno petama. Na oba način jačaju se vanjski mišići stopala i popravlja njihov položaj.
Hod ovisi i o nezrelosti kukova i u tom slučaju nisu potrebne posebne ortopedske mjere. Predodređeno je da zglob kuka sazrijeva rastom djeteta i postiže svoj pravilno položaj do 12 godine života. Potrebno je samo pratiti situaciju redovnim kontrolama kod dječjeg ortopeda.
Na proces sazrijevanja kukova povoljno djeluje kretanje hodanje i igra na svježem zraku. Kao i sportske aktivnosti koje jačaju mišiće nogu kao primjerice igranje nogometa.


…hoda s vršcima stopala okrenutim prema van

Dijete hoda karakteristično na način koji se naziva„ pačji hod“ (hod a la Charlie Chaplin), s vršcima stopala okrenutim prema van.
Uzrok - možda ima ravna stopala što znači nizak svod tako u hodu cijelim stopalom dodiruje pod. To se primjećuje kad dijete mokrim stopalom stane na površinu pločica u kupaoni. Stopalo u djece do 4 godine izgleda ravno zbog masnog jastučića na stopalu,koji se nakon te dobi gubi. U dobi od 4 godine oslanja se ispravno na tri točke stopala:peta, vanjski rub stopala te vrh nožnog palca i malog prsta a ne sredinom stopala. Ako su stopala ravna otisak mokrog stupala uključuje i unutarnji luk.

Što učiniti
Ako je dijete mlađe od četiri godine, dovoljno ga je poticati da se što više kreće i skače kako bi se ojačali mišići stopala i uspostavila struktura luka.
Ako je starije od četiri godine, treba se posavjetovati s dječjim ortopedom: može se pokušati provoditi takozvanu „aktivnu korekciju“: predložiti djetetu da hoda na prstima i promatrati formira li se luk stopala i pete okreću prema unutra. U tom slučaju radi se o fleksibilnom ravnom stopalu i treba ustrajati na kretanju i većoj fizičkoj aktivnosti jer je vrlo vjerojatno da će se stanje s vremenom popraviti. Ako dijete stoji i cijelom težinom se oslanja na noge, stopalo je ravno, a pete skreću prema van (valgus položaj).
Inače, ako je problem ozbiljniji, dječji ortoped će procijeniti koji tip korekcije primijeniti: uporaba uložaka koji se stavljaju u cipele ili stimulacija stopala koju će provoditi stručnjak fizioterapeut ili mama nakon što nauči kako se takva gimnastika provodi. Ako problem ostaje, može se riješiti jednostavnim kirurškim zahvatom. Ako se stanje ne riješi, ravna stopala mogu uzrokovati bolove kako dijete raste i ograničavati normalne kretnje.

Prim.mr.sc. Ružica Duplančić–Šimunjak, dr.med., pedijatar